Κτίρια σχεδιασμένα να είναι φιλικά προς το περιβάλλον

Το «πράσινο σπίτι ή έξυπνο ή ενεργειακό σπίτι» ονομάζεται το κτίριο υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Με άλλα λόγια, το πράσινο σπίτι πρέπει να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια για θέρμανση αλλά και για να δροσιστεί. Επισημαίνουμε ότι η παραπάνω πρόταση είναι απλοποιημένη για λόγους απλούστευσης.

Ένα πράσινο σπίτι είναι επομένως ένα κτίριο σχεδιασμένο να είναι φιλικό προς το περιβάλλον, με έμφαση στην αποτελεσματική χρήση ενέργειας, νερού και δομικών υλικών. Πρόκειται κυρίως για κατοικίες, σχεδιασμένες σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες εκμεταλλεύονται πλήρως την ηλιακή ακτινοβολία και χρησιμοποιούν κατάλληλα δομικά υλικά για να προστατεύονται καλύτερα από την κατανάλωση.

Το «Passiv Haus» στη Γερμανία, το «Minergie» στην Ελβετία και το «Concept House» στη Γαλλία, αποτελούν πρακτικά παραδείγματα βιοκλιματικής και οικολογικής αρχιτεκτονικής. Η λογική ερώτηση που προκύπτει από τα παραπάνω είναι «Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;». Όπως είναι γνωστό, η χώρα μας έχει πολλά «πρώτα» από την άποψη του περιβάλλοντος. Η κατανάλωση ενέργειας είναι 30% υψηλότερη από την Ισπανία και σχεδόν διπλάσια από την Πορτογαλία.

Το 90% των κτιρίων στη χώρα μας είναι χωρίς μόνωση και σκίαση, γεγονός που τα καθιστά ενεργειακά «τρύπες», ενώ ένας μέσος όρος σπιτιού παράγει 12 τόνους διοξειδίου του άνθρακα την ημέρα.

Ως αποκορύφωμα, το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για τα -κατά λάθος- κτίρια. Προσπαθώντας να μειώσει αυτά τα αρνητικά ποσοστά, το Υπουργείο Ανάπτυξης ετοίμασε ένα πρόγραμμα με συγχρηματοδότηση από την ΕΕ, με στόχο την κινητοποίηση των ιδιοκτητών σπιτιού και εκείνων που σκοπεύουν να κατασκευάσουν, για την πραγματοποίηση παρεμβάσεων που θα εξοικονομήσουν ενέργεια.

Τα πράσινα κτίρια έχουν πολλά πλεονεκτήματα, όπως ανθεκτικότητα, μειωμένο κόστος ενέργειας, νερού, λειτουργίας και συντήρησης. Η κατασκευή τους μπορεί να κοστίσει περισσότερο, αλλά με τα χρόνια τα χρήματα αποσβένονται, καθώς το κτίριο έχει χαμηλό λειτουργικό κόστος. Σε περιπτώσεις όπου ο σχεδιασμός γίνεται σωστά, ο εξοπλισμός μπορεί να κοστίζει το ίδιο ή λιγότερο από το συμβατικό.